srpska verzija      magyar       english                            

HomeO namaKako do nasGalerija slikaCenovnikKontaktSubotica


Možete nas pronaći na sledećoj adresi:

"Pansion Mali hotel"
Harambašićeva 25
24000 Subotica
Srbija
tel:
+381(0)24-552-977
tel/fax:
+381(0)24-553-786
mob:
+381(0)63-555-787galerija slika Pogledajte galeriju slika i uverite se u naš kvalitet.


design: www.prowebing.com

 
Subotica

Svaki grad je u isti mah stariji i mlađi od svoji žitelja. Stariji, znamenjima minulog vremena možda i zaboravom prekrivenim novim dogadjajima. No, svakako gradjevinama kao očuvanim medjašima trajanja. Mladji, ambicijama višenacionalne strukture da u skladnom življenju ostvari "jedinstvo različitih". Nalik sintezi raznovrsnih umetničkih disciplina u arhitekturi s prekretnice devetnaestog i dvadesetog veka, odnosno trenutka najintenzivnije gradogradnje. Po njoj je ova sredina prepoznatljiva i samosvojna, poput Subotičana, gostoljubivih i ponosnih na vrednosti ovde iznedrene, nekad i sad.

Turistički i tranzitni položaj Subotice je uslovno rečeno poboljšan stvaranjem Srbije. Naime, Subotica leži na tranzitnom internacionalnom putu E-75, a u njenoj blizini se nalaze dva nejfrekventnija granična prelaza. Danas se preko Horgoša i Kelebije obavlja najveća interakcija putnika i robe, kako drumskim tako i železničkim saobraćajem, što generalno Subotici daje epitet povoljnosti. Na izrazitu povoljnost njenog položaja najviše utiču saobraćajni faktori, naročito ako se zna da ovaj grad leži na trenutno najvažnijem prostornom-strateškom pravcu Koridoru X.

Subotica    Subotica    Subotica   

Arheologija

Najstariji arheološki nalazi na široj teritoriji Subotice potiču sa obale jezera Ludaš, još iz perioda poslednjeg ledenog doba. Međutim u neposrednoj blizini grada postoje nalazišta i iz perioda neolita, bakarnog i bronzanog doba. Izvestan broj nalaza govori i o prisustvu Skita, Dačana, Gota, Huna i Avara na ovim prostorima. U vremenu kada se mađarska plemena naseljavaju na teritoriju Karpatskog basena, zatiču na ovim prostorima slovenske narodne grupe.

Istorija

U pisanim izvorima ime Subotice se javlja relativno kasno u formi Zabotka - u jednom zvaničnom dokumentu koji datira iz 1391. godine. Malo je relevantnih podataka o gradu iz tog vremena, izuzev da potpada pod segedinski sandžak i to od 1526. godine. Za razvoj Subotice značajni su sledeći datumi:

- 1794. godine Subotica dobija status trgovišta sa novim imenom Sv. Marija,
- 1779. godine kada grad biva proglašen za Slobodan kraljevski grad pod nazivom Marijaterezijapolis i
- 1869. godina izgradnjom železičke pruge Segedin-Subotica.

U narednom periodu, Subotica doživljava renesansu kulturnog i ekonomskog razvoja. Započinje povezivanje grada sa ostalim delovima Evrope, te je pruga sa sobom donela i novi soj ljudi-trgovce, bankare koji sublimišu nove kulturne potrebe tog doba.

Gradska kuća

Početak XX veka obeležava kulminacija arhitektonske izgradnje Subotice, kada su izgrađeni objekti u stilu secesije. Silueta Gradske kuće dominira najužim centrom grada. Velelepno zdanje, izgrađeno u stilu mažarske varijante secesije (1908-1910), podignuta je na mestu prvobitne barokne gradske kuće. Danas su u njoj gradska uprava, muzej, istorijski arhiv, butici i banke.

Gradska kuća    Gradska kuća    Gradska kuća   

Priredbe stalnog karaktera
  • Letnje pozorišne večeri
  • Međunarodni sajam preduzetništva
  • Dužijanca Žetvene svečanosti ( www.duzijanca.co.rs )
  • Međunarodni filmski festival-Palić ( www.palicfilmfestival.com )
  • Međunarodni festival pozorišta za decu-Subotica
  • United Games
  • Berbanski dani
Palić

Jezero Palić je eolskog porekla, istočno od Subotice u jednoj depresiji, u obliku polumeseca. Područje Palića je stavljeno pod zaštitu radi očuvanja njenog eko- sistema (jezera, staništa nekih biljnih i životinjskih vrsta, Parka, Zoo-vrta ).

Palić    Palić    Palić   

Jezera pripadaju grupi turističkih vrednosti sa naglašenim rekreativnim svojstvima i predstavljaju dobru osnovu za razvoj kupališnog, ribolovnog, banjskog, izletničkog i drugih vidova turizma.

Tekst preuzet sa zvanične prezentacije grada Subotica www.subotica.rs

Fotografije www.subotica.info

Deo teksta preuzet iz knjige "Subotica", Baš Ištvan